K+F PÁLYÁZATOK


GOP-1.1.1-11-2012-0600

PEDIOTKA – PEDIÁTRIAI ÉS OTTHONÁPOLÁSI, KARDIO-PULMONOLÓGIAI RENDSZERKUTATÁS

A MEDinnovest Zrt. Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektjének célja egy a gyermekgyógyászatban használható telemedicinális rendszer kiépítése, amely a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedő (asztmás), illetve kardiológiai krónikus beteg gyermekek otthoni követését teszi lehetővé, valamint az újonnan kifejlesztett otthoni EKG és home care spirometer segítségével akár az alapellátó doktorok rendelőiben, akár egyéb szűrővizsgálati helyeken légzésfunkciós és EKG szűrővizsgálatok végezhetők. A szűrések és a telemedicinális rendszer összekapcsolásával könnyebben elérhetővé válnak a gyermekspecialisták a szakemberhiányban szenvedő régiókban is.

Telemedicinális központ

Számítástechnikai, informatikai, adatátviteli és egészségügyi szoftverfejlesztések révén megvalósítható a betegkövetés, konzultáció, közvetlen orvos-páciens kapcsolat nélkül, megfelelő szabályokkal elkerülve az ellátás minőségromlását. A telemedicinális központban működő algoritmusok lehetővé teszik, hogy a rendszer alkalmas legyen különböző szintű riasztási jelzések kiadására, valamint a személyiségi és betegjogok maximális figyelembe vételével történő tömeges adatkezelésre. A rendszer biztosítja a beérkező nagy adattömeg kategorizálását és a gyors, adott esetben automatizált véleményalkotást.

Home Care Spirométer

A fejlesztés eredményeként létrejövő készülék a legkorszerűbb ultrahangos technológia segítségével monitorozza a légzésfunkciós paramétereket. Ezen kívül olyan támogató animációkat is tartalmaz, amelyek a gyermekek számára pontosabb technikai kivitelezést tesznek lehetővé, ezáltal növelve a mérési eredmények objektivitását, pontosabbá téve mind a diagnózist, mind pedig a terápiás javaslatokat. A projekt keretében fejlesztésre kerülő készülék a korábban nem vizsgálható, kisebb korosztály számára is lehetővé teszi a légzésfunkciós vizsgálatokat.

Otthoni EKG

Az otthoni EKG projekt keretében történő továbbfejlesztés során alapvető cél, hogy a laikusok számára is könnyen elvégezhető, reprodukálható eredmények szülessenek az éppen jelentkező panaszok idején (vagyis nem feltétlenül az orvos egyidejű jelenlétekor), és ezeket az eszköz biztonságosan közvetítse a telemedicinális központ felé.

A 68%-os támogatási intenzitású, 424,53 millió forint európai uniós, valamint Magyarország központi költségvetésének támogatásával megvalósuló projekt eredményei növelhetik a súlyos tüdő- és szívbeteg gyermekek és felnőttek diagnosztizálhatóságát, illetve csökkenthetik a súlyosan túlterhelt magyar intézményi egészségügyi rendszer költségeit, amennyiben a krónikus és jól monitorozható betegek otthoni diagnosztikája és követése megvalósíthatóvá válik.

A projekt fizikai befejezése 2015. október 31.